Ronde chafing dish – stijlvol warmhouden

Het warmhoudertje van horecagelegenheden heet chafing dish. Ze zijn populair bij hotels, de wat grotere bed & breakfast-adressen en doen in restaurants goed werk tijdens een buffet. Een rechthoekige of ronde chafing dish is een voedingshouder op een onderstel waarbij het voedsel indirect verwarmd wordt. Een speciale pasta (brandpasta) verhit het water in een pan. In die pan ligt een bak die mee verwarmd wordt en de warmte doorgeeft aan het voedsel in de bak. Met een chafing dish kun je dus niet zelf voedsel koken of bakken; die dient uitsluitend om al bereid voedsel warm te houden. De rechthoekige chafing dish benut het oppervlak beter dan de ronde. Maar de ronde chafing dish ziet er leuker uit. Die is dus beter voor de presentatie. Behalve van RVS zijn de ronde varianten ook verkrijgbaar in porselein of glas uitvoering.

Alle onderdelen

Van beneden naar boven omvat een hoekige of ronde chafing dish standaard vier onderdelen. Allereerst het onderstel ofwel de standaard. Die draagt alle andere onderdelen. En heeft plaats voor een of meer blikjes met brandpasta, de uiteindelijke energiebron om het voedsel warm te houden. In het onderstel komt een grote bak te hangen, de water pan. Die wordt gevuld met niet meer dan 25 mm water. De brandpasta verhit het water zodat er stoom ontstaat. In de water pan wordt vervolgens een voedsel pan gelegd. Hierin is het al bereide voedsel gelegd. De stoom verwarmt de bak die dan weer het voedsel op temperatuur houdt. Op de voedsel pan komt dan nog een deksel. Deze moet de hitte ervan weerhouden te snel te ontsnappen en ook vochtigheid van het voedsel blijven garanderen.

Installeren van een ronde chafing dish

• Plaats het onderstel op een vlakke ondergrond

• Doe de brandpasta in de houder, verwijder het deksel en zet het regelklepje op de houder

• Zet de houder in het onderstel (de standaard)

• Vul de water pan met kokend water (tot 25 mm hoogte)

• Steek de brandpasta aan met een lange aansteker

• Zet de voedsel pan op de water pan en sluit af met het deksel

De brandpasta van een ronde chafing dish

Er zijn diverse merken brandpasta in de handel, bijvoorbeeld van Olympio of Stern Superwick. Meestal is een verpakking goed voor zes uren brandtijd. De brandpasta gaat in een houder met een regelklepje. Met dat draaiklepje kun je de verbranding regelen, dus hoog of laag vuur. Brandpasta koop je als vloeibaar materiaal maar het is ook beschikbaar als gel. Vloeibare is milieuvriendelijker.

Veiligheid voorop

Een rechthoekige, bolle of ronde chafing dish is efficiënt en zeer praktisch. Maar er wordt wel altijd gewerkt met open vuur, snel ontbrandbare pasta en kokend water. Voorzorgsmaatregelen zijn daarom verstandig. Let op het volgende:

• Eenmaal gevuld met kokend water, verplaats je de water pan niet.

• Kies voor brandpasta met een lange brandtijd om niet tussendoor te hoeven vervangen.

• Open het deksel van de chafing dish voorzichtig en van je lichaam af i.v.m. stoom.

• Doe eerst de brandpasta in de houder en steek de pasta pas daarna aan.

• Voor je blikjes brandpasta verwijdert, laat je die eerst goed afkoelen.

• Bewaar nooit brandpasta in direct zonlicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *